Insemnarile Hedonistului Noctambul

Matei Tugui

Dumnezeu a murit!

with 4 comments

Ce-au in comun un remake al unui western (3:10 to Yuma) si biografia unui traficant american de culoare (American Gangster)? Ei bine, pe Russel Crowe. Si foarte multe nuante de gri… Personajul negativ nu mai poarta palarie neagra si cel pozitiv palarie alba, nici unul nu este bun sau rau pana in maduva oaselor ci fiecare este un personaj complex, plin de paradoxuri si cu un sistem de valori propriu, atipic. Ben Wade si Frank Lucas au in subordine oameni inferiori, executanti amorali pe care ii desconsidera si domina prin inteligenta si sange rece. Dan Evans este departe de a fi un erou tipic, el confruntandu-se cu nevoi materiale si demoni interiori fara succes. Richie Roberts este un politist care refuza sa fie corupt (ceea ce il face un paria) dar esueaza ca sot si tata.

Ceea ce m-a frapat si facut sa incropesc aceasta insemnare este faptul ca devine din ce in ce mai vizibila criza axiologica a societatilor moderne, chiar si la Hollywood – educatorul maselor. Chiar daca nu se face explicit, arhetipurile consacrate in cultura vestica incep sa-si piarda contururile, sa fie mai estompate si mai indepartate. Aceasta relativitate a valorilor mi se pare pe cat de fascinanta pe atat de periculoasa, desi nu sunt adeptul valorilor traditionale. Corectitudinea politica, acest produs al democratiei americane, nu este o simpla bataie de cap ce poate fi ignorata pe principiul „Mai da-i in ma-sa de americani, cu morcovii lor in cur” ci poate cea mai mare provocare posibila pentru creatorii de valori.

Cine se va incumeta oare sa ridice manusa?

Reclame

Written by Matei

ianuarie 2, 2008 la 3:54 am

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna.eu nu inteleg blogul asta.de ce exista.ce spui tu si merita citit…ce e nou.astpt u rasp care sa ma sc din intuneric.de ce sa scrii pe net si nu sa pov unei vecine sau sa scrii intrun caiet acasa…

  dr tooth

  aprilie 15, 2008 at 1:45 pm

 2. blogul a pornit dintr-un exercitiu de „condei”, care condei imi este necesar pentru ambitiile mele de copywriter…
  reactiile la ce si cum scriu ma interesau, de aceea este public si nu privat. tot de aceea nu eu hotarasc daca ce spun merita citit, e nou etc, ci chiar tu, in calitate de cititor.
  ar fi absurd sa argumentez rational „citeste-ma pentru ca …”, fie o faci voluntar, fie nu.

  tu ce parere ai, chiar asa rau bat campii? cum ai ajuns pe blogul meu? o sa revii?
  tu cine esti, ai blog, vrei sa-ti faci?

  0pium

  aprilie 15, 2008 at 7:47 pm

 3. ma gandesc ca „dumnezeu a murit” e acelasi lucru cu „eu sunt dumnezeu”. orice om, cu toate defectele sale poate fi un erou pentru altii…de fapt anti eroii apar ca ciupercile dupa ploaie. asta ma intreb si eu, o fi bine, o fi rau….oricum scrisul pe blog pentru ambitia de copywriter chiar merge:D

  monica

  august 21, 2008 at 9:54 am

 4. zise proaspata junior copy? 😛
  unde te-ai angajat?

  0pium

  august 21, 2008 at 8:25 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: